Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Πρόεδρος Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021»

Βιογραφικό

H Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είναι Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας. Έχει σπουδάσει νομικά και έχει ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου επί σειρά ετών. Από το 1986 ασχολήθηκε με τα κοινά, αρχικά ως Δημοτική σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και έπειτα ως μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου όπου εξελέγη βουλευτής το 1989 και το 1990. Ύστερα από το γάμο της με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο παραιτήθηκε από την έδρα της στο Κοινοβούλιο και αφοσιώθηκε στην οικογένεια και τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Το 1996 ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Στη συνέχεια, το 2000, κλήθηκε να αναλάβει την Προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής του “Αθήνα 2004” και να οδηγήσει το εγχείρημα της άψογης διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, σε αίσιο τέλος. Την εμπειρία της υπέρβασης των εμποδίων και του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργούσε η γραφειοκρατία και η παθογένεια συγκεκριμένων τομέων της κρατικής λειτουργίας, περιέγραψε στο βιβλίο της “My Greek Drama”, το οποίο εκδόθηκε τον Μάιο του 2013 και εισήλθε στα δέκα πιο δημοφιλή-ευπώλητα βιβλία των New York Times και της Wall Street Journal.

H κα Αγγελοπούλου υπηρέτησε στο Harvard ως Αντιπρόεδρος του “Dean’s Council of Harvard’s Kennedy School of Governance” από το 1994, ενώ ακόμα και σήμερα υπηρετεί ως μέλος τoυ “Advisory Board of the Center for Business and Government”. To 2011, ίδρυσε το Πρόγραμμα “Αngelopoulos Global Public Leaders” στο HKS, με σκοπό να φέρει διακεκριμένους ηγέτες στο Harvard, προκειμένου αυτοί να έχουν επαφή με τους φοιτητές και να μοιραστούν τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει. Προσωπικότητες όπως o Πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderon, η Πρόεδρος της Φινλανδίας Taria Halonen, ο νομπελίστας Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santoς και ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-Moon, έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα.

Τον Οκτώβριο του 2019, ίδρυσε το “Gianna Angelopoulos Programme for Science Technology and Innovation” (GAPSTI) στο Πανεπιστήμιο Cambridge, το οποίο υποστηρίζει ιδιαίτερα ταλαντούχους επιστήμονες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο καριέρας. H υποστήριξη παρέχεται από το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών και της έρευνας, μέχρι την επιτυχή εμπορική αξιοποίηση των ιδεών τους, μέσω ενός δομημένου εκπαιδευτικού και ερευνητικού προγράμματος το οποίο ενισχύεται από συνεργασίες με τον βιομηχανικό τομέα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το 2019 ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης της ανέθεσε, ως Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, το ρόλο της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Η κα Αγγελοπούλου είναι επίσης ιδρύτρια και χορηγός του Angelopoulos CGIU Fellowship Program, μέσω του οποίου έχουν ενισχυθεί 100 νέοι Έλληνες επιχειρηματίες, όπως επίσης και ενεργή φιλάνθρωπος σε projects στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Είναι περήφανη μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά τριών κοριτσιών.