Αθήνα
[EuroMed 2019]
Καλώς ορίσατε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Αθήνα θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2019 το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019
(3rd Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-EuroMed 2019) ,

που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.- Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς(UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EU-ERA Chair on Digital Cultural Heritage) , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών ) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” .

Πρόκειται για το 3ο, κατά σειρά, “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς -Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage”, που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα ,το φθινόπωρο του 2019 , σε συνεργασία των διοργανωτών με την Ελληνική και Κυπριακή Πολιτεία, με Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα , με παγκόσμιους επιστημονικούς φορείς, με ερευνητικά κέντρα κ.α΄., ενώ αξιοποιείται η τεράστια εμπειρία του ΤΕΠΑΚ στη διοργάνωση των παγκόσμιων συνεδρίων Ψηφιοποίησης EuroMed στην Κύπρο, επίσης, κάθε δύο χρόνια, από το έτος 2006.

Ο χώρος πραγματοποίησης του Συνεδρίου είναι το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής -Πανεπιστημιούπολη 2- Π. Ράλλη & Θηβών -Αιγάλεω Αττικής (ΤΚ.12241). ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου προσκαλείται όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές ανά την υφήλιο , να δηλώσουν συμμετοχή αλλά και να υποβάλλουν τις εισηγήσεις και τα Posters τους ,μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου που θα ενεργοποιηθεί σύντομα (www.euromed-dch.eu), αφού το γεγονός αυτό αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό με κέντρο την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας την παγκόσμια απήχηση και σεβασμό που τρέφει η παγκόσμια κοινότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό, που πρέπει να έχει τη θέση που του αξίζει.

Εθνικής σημασίας οι συναντήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τον Ελληνικό Πολιτισμό

Τα Συνέδρια αυτά, λόγω της θεματολογίας τους χαρακτηρίστηκαν από όλους ως εθνικής σημασίας και αξίζει να σημειωθεί ότι το 3ο Συνέδριο , όπως και το 2ο, θα τελεί υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ προβλέπεται να έχει την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών (UNESCO,ICOMOS,κ.ά.).

Οι ίδιοι θεσμοί, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς, προβλέπεται να στηρίξουν και το 3ο Συνέδριο, που συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας.

Τα δύο πρώτα – πρωτοπόρα και καινοτόμα για την Ελλάδα- Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,που διοργανώθηκαν μέχρι σήμερα (Βόλος 24-26/9/2015 και Βόλος 1-3/12/2017 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ) , είχαν εξαιρετική επιτυχία, αγκαλιάστηκαν από όλη την επιστημονική κοινότητα και συμμετείχαν στο καθένα 500 σύνεδροι ,που προέρχονταν από την Ελλάδα ,την Κύπρο και από δεκάδες χώρες του κόσμου, ενώ οι εισηγήσεις και οι εισηγητές ήταν εκατοντάδες και παρουσίασαν όλες τις εξελίξεις και τις πολιτικές πάνω στη ψηφιοποίησης και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού στήριξε το συγκεκριμένο συνέδριο και το αναγνωρίζει ως ένα από τα εγκυρότερα και πιο αξιόπιστα του είδους του, σε διεθνές επίπεδο, ενώ το έθεσαν υπό την Αιγίδα τους , δύο εμβληματικοί θεσμοί ,όπως είναι η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Το Συνέδριο απευθύνεται προς :

 • Επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων, Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων  , όλων των βαθμίδων ,  με ειδίκευση στην Αρχαιολογία ,Ιστορία, Γεωλογία, Βιολογία ,Ανθρωπολογία ,Χημεία, Πληροφορική ,Φυσική ,Μαθηματικά ,Πολιτισμική Πληροφορική, Πολυτεχνεία (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί ,Αρχιτέκτονες κ.ά. ) , Συντηρητές Ανασκαφικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης ,Γραφιστικές Τέχνες  κ.α. ,ειδικότητες δηλ. που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο μεγάλο  θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 • Στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού , Εφορειών Αρχαιοτήτων ,ICOMOS, Μουσείων ,Γενικών Αρχείων του Κράτους ,κρατικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών ,Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών, Oμοσπονδιών, Συλλόγων Επιστημόνων , Ένωση Ελλήνων Συντηρητών, Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, Ένωση Αρχαιολόγων, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ΙCOM Ελλάδος και Κύπρου, Συλλογικοτήτων ,Μελετητικών Εταιριών, Φορείς υλοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.ά. όπως και τους  αντίστοιχους Φορείς της Κύπρου.
 • Στελέχη άλλων Υπουργείων και ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού
 • Έλληνες και Κύπριους που εργάζονται σε Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα σχετικά με τον Πολιτισμό
 • Έλληνες και Κύπριους Φοιτητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων
 • Ανεξάρτητους Επιστήμονες και Ερευνητές στην Ελλάδα,  Κύπρο και όλο τον κόσμο
 • Γενικά ,κάθε ενδιαφερόμενο σε θέματα ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θεματικοί άξονες:

 • Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
 • Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
 • Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
 • Συντήρηση, Προστασία  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
 • Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
 • Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Εγγραφή
Εγγραφείτε στο 3ο Συνέδριο

Στην Αθήνα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2019.
Η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού θα χτυπήσει δυνατά κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών

Ο σκοπός της θεσμοθέτησης του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015, πέτυχε απόλυτα ,αφού έχει καθιερωθεί για την Ελλάδα, με τον πιο επίσημο τρόπο , ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου.
Σημειώνεται ότι τα πρωτοπόρα και καινοτόμα αυτά Συνέδρια διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια (2021,2023,…) και συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας από πολλές χώρες, των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων και βοηθά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλη την υφήλιο, δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ρεύμα Πολιτιστικού Τουρισμού( Αρχαιολογικού, θρησκευτικού κλπ) και όχι μόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι για ενημέρωσή τους για το 1ο και το 2ο Συνέδριο ,μπορούν να επισκέπτονται τους ιστότοπους www.euromed2015.eu, www.euromed2017.eu, από όπου και μπορούν να αντλήσουν τα πρακτικά τους, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης συμμετοχών των συνέδρων και υποβολής των εργασιών των εισηγητών για το 3ο Συνέδριο (www.euromed-dch.eu)
Πληροφορίες : Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” -Κων. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944, skriapask@gmail.com .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τα προηγούμενα συνέδρια στα εξής Links:
1. www.euromed2015.eu, www.euromed2017.eu,
2. ΣΠΟΤ 2ου Συνεδρίου https://www.youtube.com/watch?v=oo6dMZoOnKk
3. Για τα πρακτικά του 2ου Συνεδρίου 2017 πατήστε ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ EUROMED2017